Het vak omgangskunde…………………. wat is dat? En wat train ik dan met en bij de jongeren?
Met het vak omgangskunde train ik wekelijks allerlei sociale vaardigheden en geef ik oefeningen plus handvatten mee die onze jongeren in het dagelijks leven kunnen tegenkomen en in kunnen zetten. Er komen veel maatschappelijke situaties aan bod, zoals pesten, groepsdruk, respect, normen en waarden, kwaliteiten etc. De jongeren komen allemaal in situaties waarin allerlei vaardigheden gevraagd worden die ze uiteindelijk zelfstandig moeten kunnen uitvoeren. Om de jongeren hier zo goed mogelijk bij te helpen, te coachen en te trainen, oefen ik dit wekelijks 1,5 uur systematisch met hun. Daarnaast is bewustwording een belangrijk onderdeel, dit komt in elke Omgangskunde les terug en loopt als een rode draad door alle omgangskunde lessen. Als de jongeren weten hoe zij moeten handelen in bepaalde situaties, zullen zij groeien en daardoor ook meer zelfvertrouwen kweken, dit toets ik onder andere door presentaties, maak opdrachten, mondeling, pitch en doe opdrachten (thuis en op school).
Door herhalen en de continuïteit, hoop ik dat de jongeren de geleerde vaardigheden in en buiten school zelf zullen gaan toepassen. In de lessen zijn er terugkerende onderwerpen als de filosofisch start en Dilemma lessen op zichzelf staande opdrachten waardoor de creatieve vaardigheden worden getraind. Deze stellen de jongeren in staat om flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden; problemen oplossen, kansen zien en benutten.
De maatschappij heeft behoefte aan jongeren die adequaat met deze veranderingen om kunnen gaan waardoor ik met de omgangskunde lessen, naast de andere verplichte vakken als taal en rekenen, hier o.a. aandacht aan besteed.
Zo, het schooljaar is alweer even gestart met nieuwe en bekende leerlingen. Zijn er veranderingen? Ja, altijd want veranderingen zorgen vaak (niet altijd😉) voor verbeteringen en het houd je scherp.
![]() | Dit jaar is er een SUPER MENTORAGENDA (zie foto) aangeschaft voor alle mentoren van De Spinaker, waardoor elke mentor wekelijks werkt aan de mentale gezondheid van elke leerling. Preventief en zónder extra (voorbereidings)tijd, wat willen we nog meer! Alles in het belang van ‘onze’ leerlingen. Elke week staat er een mooie mentorles in, waar persoonsvorming van de jongeren de hoogste prioriteit heeft! |
Nieuwsgierig hoe zo`n mentorles er uit ziet? Groetjes, Esther | ![]() |
Een mentorles voor de ziel
![]() |
|
![]() | De leerling gooit de bal eerst terug naar de mentor |
Paarse vrijdag 2020
Ook de Spinaker doet natuurlijk weer actief mee aan paarse vrijdag 2020.
De regenboog 🌈 vlag stond vrijdagochtend 11 dec.al vroeg te wapperen.
Alle omgangskunde lessen die deze week werden gegeven door Esther Wokke,
stonden extra in het teken van ‘accepteren, ongeacht wie je bent, wat doet en hoe je eruit ziet’.
Het mooie van alle omgangskunde lessen is ‘bewustwording’ en daar paste deze ‘paarse vrijdag’ les weer mooi bij
en zo doen we dat elk jaar weer met veel plezier en acceptatie.
|
Op de foto zie je één van de opdrachten.
Ik heb hele mooie slogans gelezen. Trots op De Spinaker! |
Halloween 2020
Om tijdens de omgangskunde les nog even in de sferen van Halloween (afgelopen zat.31-10) te blijven:
Hieronder diverse omgangskunde opdrachten die ik heb gedaan met de jongeren:
| ![]() |
Ik heb ze eerst de opdracht(en) laten maken en opschrijven in hun omgangskunde schrift en heb ze na goedkeuring van mij, de spin laten opeten natuurlijk!
En omdat spinnen niet mijn favoriete huisdieren zijn😉, pak ik de spin met een knijper EN dat is ook nog eens C-proof!
TIP: Hoe creatiever en leuker de les, hoe meer er beklijft bij de jongeren en dat is nou net de bedoeling van elke OMGANGSKUNDE LES die ik geef!
Plezier voorop dan volgt de rest vanzelf (dat is in het dagelijks leven toch ook zo?)
Een verlate Halloween groet van mij! Esther Wokke
Samen aan zet (thema anti pest week)
Afgelopen week was het ‘samen aan zet’ , nou dat hebben we geweten 😉.
Op De Spinaker hebben we het hele jaar over samen aan zet en zijn we altijd samen aan zet. Met de docenten, met de leerlingen en met de ouders want alleen samen, staan we sterk!
DEEL 1 : Natuurlijk hebben we het afgelopen week extra over het pesten gehad, binnen de klas, binnen school en in jouw OMGeving. Wat hebben we o.a. gedaan? Ik startte met het gooien van een bal, je mocht de bal naar mij teruggooien als je zelf pest, gepest bent, hebt of gepest wordt en alleen als je dat met ons( lees; de klas) wilt delen, mag je het delen.
DEEL 2: Na vele mooie verhelderende gesprekken, kregen de jongeren een schuursponsje van mij en mochten zij in vertrouwen opschrijven ‘wat zij weg wilden poetsen in/uit hun leven’? Wat heb jij weg te poetsen in jouw leven?
DEEL 3: Na deze opdracht gaf ik ze een veiligheidsspeld om na te denken wat 'veiligheid' nu écht voor jou betekent. Met toestemming van de groep maak ik anoniem & vertrouwelijk een compilatie van de antwoorden, wat voor hun veiligheid betekent binnen hun leefomgeving, klas, school etc..... Hoe veilig voel jij je?Een mooie OMGANGSKUNDE-les om te doen met jongeren die zo graag willen maar soms even niet weten hoe!
Corona
Er gebeuren mooie dingen in de corona tijd maar natuurlijk ook minder mooie dingen. Ik probeer als omgangskunde docent & mentor altijd het positieve eruit te halen, wat het ook is en dan is omdenken, met de jongeren, wel één van mijn favorieten. Sterker nog, ik denk graag samen met de jongeren in oplossingen en zie ‘problemen’ vaak als ‘kansen’.
Nu ook, de leerlingen vonden het jammer dat ze niet meer bij elkaar in de groep zaten omdat wij aan halve groepen lesgeven op dit moment. Nou, dan doen we het toch wekelijks met post…….Super leuk vonden zij het. Afgelopen week moesten zij bijvoorbeeld raden van wie zij post hadden ontvangen en als tip mocht er 1 anekdote in staan 😊.
In 2020 wil ik . . .
Afgelopen week was het weer zover, de bekende OMG-lessen van juf Esther.
Maar wat hebben we gedaan?
Het uitgangspunt, waar ik overigens elke dag voor zorg, is een ‘feel-good’ moment. Dat moest deze les overheersen
Tussen elke opdracht of oefening door, keken we even een heel kort ‘feel-good’ filmpje en dat hielp ons om de opdracht zo goed mogelijk te maken.
De opdracht zag er als volgt uit:
Voordat we met deze opdracht startte, deden we natuurlijk eerst even ‘ons onderonsje’(lees; vragenkaartjes in een zeer hoog tempo😊).
We eindigde de les met 2 reflectie vragen & het aankleden van ons reflectieboekje, die wekelijks terugkomt. Het aankleden deden d.m.v. onze initialen op het boekje te plakken met natuurlijk glitter en glamour letters want de OMGANGSKUNDE-lessen mogen altijd sprankelen😊!
Volgende week staat op het programma; MARKTPLAATS. Dé plaats om te kopen en verkopen. Hoe dat eruit komt zien tijdens een OMG les, kunt u de volgende keer lezen op onze website(afd.OMG).
Vrolijke groet,
Esther Wokke
Vertrouwenshoed
Elk jaar maken we de afspraak met elkaar om per klas aan het einde van het schooljaar de vertrouwenshoed, met de vertrouwelijke gesprekken & vertrouwelijke ontwikkelwerkbladen, te verbranden.
Dit schooljaar was het ook weer gelukt om dit per klas te doen met onze nieuwe, daarvoor bestemde, vuurkorf. Altijd leuk om het Omgangskunde jaar zo met elkaar af te sluiten!
Positief benaderen
Iedere week schrijft elke de leerling een compliment op een briefje voor één van zijn /haar klasgenoten.
De klasgenoot krijgt het briefje met het compliment. Als je dat wil mag je het gekregen compliment hardop voor lezen in de klas.
Daarna plaats je het compliment op het complimenten-bord bij je eigen naam en kan je genieten van de leuke dingen die er over je geschreven zijn.
Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november).
We gaan ons inzetten op een beeldscherm-dieet. HUH?
Wat ‘eten’(doen) we wel, wat ‘eten’(doen) we niet en wanneer ‘eten’(doen) we iets op ons beeldscherm?
En vooral wat deel je wel en wat deel je niet op social media en WAAROM wel e/o niet??
Hoe bewust zijn onze leerlingen van hun eigen social media gedrag?
We gaan in deze les ook een test doen die leerlingen laat nadenken en praten over hun eigen gedrag op social media. Hoe (a)social zijn ze? Wanneer gaat iemand volgens hen te ver op social media? Waar liggen hun eigen grenzen? Aan de hand van tips maken ze samen met de klas afspraken. Deze worden verwerkt op een fysieke poster die in elke klas komt te hangen zodat wij de jongeren er op kunnen wijzen.
Respect:
De ideale ‘BURGER’. Wie ben jij als BURGER? Hoe wil je zijn als ‘BURGER’? Hoe moet ik mij gedragen als ‘BURGER’ in de maatschappij? Hoe willen anderen dat ik mij gedraag, in de maatschappij’ als ‘BURGER’?
Een ‘hamburger’ bestaat uit verschillende ingrediënten(broodje, sla, burger, kaas). Deze 4 ingrediënten(kennis, vaardigheden houding, eigenschap gaan we vertalen, in onze eerst volgende omgangskunde les, naar jou als ‘WERELDBURGER’!
‘Zo de kop is eraf’ met de OMGANGSKUNDE lessen!
- We hebben de(klassen)regels besproken
- We hebben aandacht gehad voor ‘het jaar tegen pesten’(een week vinden wij namelijk vrij kort)
- en voor de herfstvakantie hebben wij nog even de FILOSOFISCHE START> van oktober samen gedaan. Er is bewezen dat als je jongeren herhaaldelijk kennis laat maken met filosoferen, dat hun creatieve brein wordt ‘aangezet’! En dan te bedenken dat ze met de filosoferende vragen, die ik ze stel, zich ook nog persoonlijk ontwikkelen.
- Vorige week hebben we gewerkt aan 2 OMG opdrachten; ‘ik ben 100%’ & ‘Hello & Goodbye’
- ‘brief aan jezelf’ schrijven en in leveren. ‘De brief aan jezelf’ gaat over hun eigen toekomst, over hun ideeën, idealen maar vooral waar ‘sta jij over 3 maanden’ ? Alle brieven zitten bijna in een gesloten fleurige envelop en hangen in de klas.We gaan ‘de brief aan jezelf’ open maken eind Januari 2019. We gaan dan per persoon kijken of het doel, wat jij voor jezelf heb opgesteld, behaald is. De jongeren mogen er dan zelf voor kiezen of dit klassikaal wordt besproken, alleen met mij of dat de leerling dit voor zichzelf houdt……Uiteindelijk is mijn doel dat elke leerling zich ontwikkelt en dat mag ieder op zijn/haar eigen tempo doen, als er maar ontwikkeling is. Het feit dat wij de jongeren wekelijks bewust laten nadenken over hun zelf/over hun eigen ik en over de ander, komt hun eigen-ontwikkeling alleen maar ten goede!
- Toets van Omgangskunde. Je zou het ook een sociale vaardigheid toets kunnen noemen waar zij zich vnl. moeten inleven in de ander! Ik ben benieuwd naar de ‘uitslag’ en daar ‘borduur’ ik dan verder op in de volgende OMG-lessen!
Boardingpass
Als je met het vliegtuig gaat, heb je een boardingpass nodig om aan boord te kunnen en te mogen. De mensen in het vliegtuig (o.a. piloot, steward/stewardessen) zorgen er voor dat het een veilige en prettige vlucht wordt. Tijdens de vlucht is er (mentale)voeding aan boord. Het is mogelijk dat er wat turbulentie kan voorkomen tijdens onze vlucht maar dan zorgt de piloot er vnl voor dat de veiligheid gewaarborgd blijft en iedereen rustig blijft. En na onze vlucht zorg ik natuurlijk altijd voor een veilige landing. Als ik de boardingpass vertaal naar onze Omgangskunde lessen, heb ik denk ik bij deze alles gezegd en geeft het meteen de sfeer en inhoud aan van de waardevolle Omgangskunde lessen bij ons op De Spinaker! Ook staat het lesdoel altijd duidelijk beschreven op de Boardingpas zodat de jongeren altijd weten wat er in de Omgangskunde les van jou verwacht wordt. Dit laatste kun je vertalen naar de eindbestemming
In het boek 'je ware thuis'van schrijver Thich Nhat Than vol inspirerende teksten, stuitte ik op nummer 358:
"Zoveel redenen om gelukkig te zijn"
Omgangskunde
Ik ben omgangskunde docent op het VSO, deze jongeren voelen zich vaak de mindere en niet altijd even gelukkig. Ik maak zelf de Omgangskunde lessen over diverse maatschappelijke onderwerpen, maar GELUK is er ook ééntje die ik altijd onder de aandacht breng.
Een rugzak vol geluk
Wat heb jij allemaal wel?
Wat kan jij allemaal wel?
Wie houdt er allemaal van jou?
Wat is jouw positiefste gedachte van vandaag?
In gesprekken en werkbladen zie en lees ik soms het verdriet van de jongeren en wat een geluk dat ik hier als omgangskunde docent mag zijn op deze school en in alle klassen.
Dat juist IK deze lessen mag verzorgen om deze jongeren naar een hoger sociaal plan te tillen.
En wat je uitstraalt krijg je terug, dus ik probeer er altijd voor te zorgen dat de jongeren met een glimlach het klaslokaal verlaten en met een rugzak vol geluk de maatschappij in gaan. . . .
En over 10 jaar hoop ik dat ik de jongeren tegen kom en en die dan tegen mij zeggen: 'Nog bedankt hé voor die wijze leuke levenslessen bij de lessen Omgangskunde.
Tja en dan . . . ben ik nog gelukkiger dan nu ;-)
Liefs Esther