Esther Wokke bijna Leraar van het jaar met eigen aanpak jongeren met gedragsproblemen
Leraar van het jaar 2019. Vier leraren mogen zich zo noemen, sinds de verkiezing vorige week in de Utrechtse Jaarbeurs. Elk in hun eigen categorie. Zij ontvingen in hun titels uit handen van de minister van onderwijs, Arie Slob. Docente Esther Wokke (47) uit Alkmaar hoorde bij de top drie in het speciaal onderwijs. Ze geeft omgangskunde op de Spinaker, een school voor voortgezet onderwijs voor jongeren met gedragsproblemen. Zij won niet.
Wat had ze graag de winnende gescoord. Esther Wokke, voormalig speler, trainer, coach en aanvoerder bij het Castricumse Vitesse ’22, heeft een winnaarsmentaliteit. ,,Ik kleed me niet om te verliezen.” Maar vooral had ze willen winnen om een voorzet te kunnen geven. Ze wil haar vak omgangskunde het onderwijsveld inschieten.
Esther Wokke speelt in het onderwijs in de voorhoede. Wat zij voor elkaar krijgt met haar leerlingen is, volgens al haar leerlingen èn collega’s, opmerkelijk. ,,Wat heb je aan diploma’s als je als mens niet slaagt?” Ze geeft haar jongeren, na jarenlang door anderen te zijn uitgekotst, zelfvertrouwen. ,,Vind je jezelf een nietsnut? Ik ga toch niet aan nietsnutten les geven? Durf je niet op Facebook te zetten dat je hier zit? Ik schaam mij toch ook niet dat ik met jullie werk?”
Krasjes
Voor Wokke staat vast: haar leerlingen hebben gewoon pech gehad in het leven. ,,Meer dan de helft heeft gescheiden ouders. Daar hebben ze last van.” Of hun ouders, op zich goede mensen, durven geen grenzen te stellen, zijn niet consequent. ,,De jongeren hier zijn beschadigd, ze hebben een gedragsprobleem. Die krasjes poets ik niet weg. Ik kan hen wel leren ermee om te gaan.”
Ze geeft ze zelfinzicht. ,,Ik zeg de jongeren: ’als je blijft doen wat je deed blijf je krijgen wat je kreeg’. En: ’je verleden is korter dan je toekomst’.” Ze wil ze goed toerusten. ,,Bij alles wat je koopt zit een handleiding, dus vraag ik de jongeren ’wat moet ik niet bij je doen, waar raak je gestrest van?’.” Ze laat de jongeren een boardingpass met lesdoel invullen voor de mentale veiligheid in de les omgangskunde en zorgt daarbij voor een veilige landing. ,,Collega’s vragen weleens: ’is die anderhalf uur bij jou therapie of les?’. Ik weet het niet. Wat maakt het uit? Het werkt. De kinderen gaan hier heel anders weg dan ze binnen komen.” Wokke ontwerpt haar lessen zelf, snijdt ze toe op de klassen die ze voor zich heeft. ,,Dit krijg je nergens.” Dan te bedenken dat zij, tien jaar geleden nog, in de benzinepomp werkte van haar ouders bij winkelcentrum De Hoef. Maar na drie keer overvallen te zijn ging dat niet meer. ,,De eerste twee overvallen waren door jongeren gepleegd, de laatste door iemand van mijn leeftijd. De laatste was het ergst. Toen ben ik in gevecht geraakt met de overvaller.”
Keuzes
Na de traumatische gebeurtenissen had Wokke aan de kant kunnen gaan zitten. Maar zo is ze niet. Een mens kan keuzes maken. Zo leert zij haar jongeren ook: ’wil jij naar het reguliere onderwijs? Pak je verantwoordelijkheid en laat zien dat je het kunt’. Zij merkte dat ze met jongeren wilde werken. Ze dropte haar cv bij verschillende scholen maar het diploma van het CIOS, dat ze in haar jonge jaren had behaald, werd te licht bevonden. Tot directeur Martin Nuchelmans van De Polsstok (Nu Focus), de school voor praktijkonderwijs in Heerhugowaard belde. Hij zag wel iets in haar. ,,Je hebt humor, zelfspot.” Ze kreeg twee maanden, ze bleef twee jaar. Toch zat een verdere verlenging er niet in. Dat was een organisatorische kwestie. Ondertussen volgde ze de HBO-opleiding omgangskunde. Die rondde ze af in twee jaar tijd.
Tegendraads
Op een dag, toen werkloosheid dreigde, reed Wokke langs de Spinaker aan de Jan Ligthartstraat. ,,Ik ben uitgestapt en naar binnen gelopen.” En weer was er iemand die iets in haar zag: locatiedirecteur Kris Groentjes. ,,Ga jij het vak omgangskunde maar opzetten. Ik zie jou dat wel doen.” Als sidekick kreeg ze Linda Dekker. ,,Die doet alle administratie, al die rotklussen waarover in het onderwijs zoveel wordt geklaagd en waaraan ik zo’n hekel heb.” Wokke kon zich volledig focussen op haar leerlingen. Ze ontpopte zich verder als een lerares met hart voor de jongeren, die 24 uur per dag per mail voor de jongeren bereikbaar is, die niet op haar mondje gevallen is, die direct en duidelijk is, die de dingen met humor en zelfspot weet af te doen en voor de duvel niet bang is. Overtredingen stopt ze direct af. ,,Fuck me niet.” Over de onderwijsassistent die een leerling van het Kennemer College in Heemskerk in zijn nekvel greep: ,,De jongeren op die school hebben lange tijd daarvoor al veel te veel ruimte gehad.” Ze is tot het uiterste consequent. ,,Aan dat laatste hebben ze zo’n behoefte”, zegt Wokke. Ze denkt dat ze haar manier van doen van haar moeder heeft meegekregen. ,,Ik was tegendraads als kind. Mijn vader deed alles voor me maar begreep me niet. Mijn moeder benoemde alles, ging met mij in gesprek. Bij haar ontdooide ik.”
Vertrouwen
Wokke staat zo geconcentreerd als een voorstopper in het voetbalspel voor de klas. Ze is een aanjager, gunt ook de leerlingen geen rust, duldt geen pesterijen. Ze werpt thema’s in: ik en mijn....groei, droom, maatschappij, spiegel, verleden, talent, toekomst. Goed gedrag wordt beloond met een muntje. Muntjes worden gespaard in een buis -voor elk kind één- op een plankje aan de wand. Een muntje geeft recht op iets. Bijvoorbeeld: een dag lang de pet op in de klas. Als Wokke de vertrouwelijke lessen omgangskunde geeft, hangt ze een niet-storen-hanger aan de deur. Beschadigde jongeren die hun vertrouwen in de mensheid verloren zijn, durven zich te verlaten op juf Esther. Zo was er een keer een nieuweling die aanvankelijk geen briefje met een persoonlijke notitie in jufs zelfbedachte vertrouwenshoed durfde te stoppen. Stel dat juf Esther het briefje ging lezen? ,,Dat doet juf Esther niet”, spoorden z’n medeleerlingen hem aan. Maar toch. De jongen bleef aarzelen. Wokke wist precies het juiste te zeggen waardoor de jongen overstag ging. Aan het einde van de schooljaar kiepert Wokke de hoed ritueel om in een vuurtje op het schoolplein. Alle problemen, worstelingen, pijn en verdriet gaan dan in vlammen op.
Wokkes leerlingen waren van meet af aan haar supporters. Op briefjes aan de wand in het lokaal laten ze zich waarderend uit: ,,Juf Esther respecteert ons, zij weet hoe wij zijn.” Ze verdenkt een van haar leerlingen ervan dat hij haar heeft voorgedragen waarmee ze een van de achthonderd voorgedragen leraren werd. Dat ze niet nummer 1 geworden is, vindt ze achteraf niet erg. Degene die haar voorbij is gelopen, is een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep. ,,Die kan mooi vertellen over het onderwijs. Dat is niks voor mij. Ik ben een mens van de werkvloer.”
Toch heeft ze punten gescoord. Minister Slob wil een keer bij haar in de klas komen kijken. En de jury van de verkiezing vroeg: ’waarom is dit niet op elke school?’. De jury zet haar aan tot het schrijven van een boek ter inspiratie voor collega’s. ,,Ik rust niet voor mijn vak op elke school wordt gegeven.” Ondertussen denkt Wokke na over de thuissituaties van de jongeren. Ze heeft nu ook een cursus scheidingsexpert gedaan bij EKKS in Breda. ,,Dit zou op iedere school aanwezig moeten zijn.” Misschien kan ze een cursus opzetten voor de ouders? Voor Wokke is de wedstrijd nog lang niet uitgespeeld.
Bron: Noord Hollands Dagblad
Update 28 januari 2019:
Esther is landelijk 2e geworden, maar voor De Spinaker is ze onze leraar van het jaar.
De Spinaker is super trots dat Esther genomineerd is als Leraar van het Jaar.
Wil jij mee met Esther naar de feestelijke bekendmaking van de vier winnaars?
Op zaterdag 26 januari 2019, tijdens de laatste dag van de NOT 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht is de feestelijke bekendmaking van de vier winnaars. Deze happening vindt ’s middags plaats van 14.00 tot circa 15.30 uur, ook bij de Jaarbeurs. Uiteraard mogen bij zo’n feestelijke gelegenheid supporters natuurlijk niet ontbreken! Per finalist is er ruimte in de zaal voor maximaal 20 supporters. Als je mee wil als supporter van Esther kan je je bij haar opgeven.
Maar vóór het tot de bekendmaking komt staan in de ochtend de plenaire presentaties van de finalisten gepland. Dit zijn pitches van 2 minuten per persoon. Per finalist wordt er maximaal twee minuten gepitcht voor de vakjury’s. In deze pitch geeft de kandidaat antwoord op de vragen waarom zij/hij Leraar van het Jaar 2018 zou moeten worden, waar de kandidaat zich als ambassadeur vanzijn/haar sector voor in zou kunnen zetten, wat zijn/haar ‘statement’ is en waar zijn/haar passie ligt. Na deze pitches vinden de individuele gesprekken plaats tussen de finalisten en de vakjury.
Esther Wokke toch in race 'Leraar van het jaar'
ALKMAAR - 24 oktober 2018- Tot groot genoegen van Esther Wokke komt er toch nog een verkiezing 'Leraar van het jaar'. De Alkmaarse werd begin juli verrast met taart omdat ze een van de veertig genomineerde leraren was voor de verkiezing 'Leraar van het jaar 2018'. Tegelijk met de taart kwam ook het nieuws dat de verkiezing niet werd voorgezet. De Onderwijscoöperatie - die de verkiezing organiseerde - zou per 1 januari 2019 opgeheven worden. Esther - docent speciaal onderwijs op Alkmaarse school de Spinaker - kreeg het goede nieuws vorige week te horen.
"Ik werd gebeld door onze directeur dat de verkiezing toch doorgaat en of ik daar nog aan mee wilde werken? Ik zei: wat denk je zelf? Natuurlijk doe ik mee! Voor 1 december moet ik mijn diploma's cv en een motivatiefilmpje insturen. Daarin zal ik duidelijk maken hoe ik tegen het onderwijs aankijk en waarom ik graag 'Leraar van het jaar' word. Ik ben gespecialiseerd in omgangskunde en laat graag zien wat ik doe. Ik hoor 20 december of ik bij de laatste drie zit en 26 januari wordt bekend wie de leraar van het het jaar is. Ik hoop dat ik dat ben. Het moet gewoon lukken, punt!"
Bron: Rodi nieuws uit de regio
10 oktober 2018
Jaarbeurs en de voormalig Leraren van het Jaar gaan samen de Leraar van het Jaarverkiezing organiseren. De verkiezing is jarenlang georganiseerd door de Onderwijscoöperatie maar deze organisatie wordt per 1 januari opgeheven. Zaterdag 26 januari worden de nieuwe leraren van het jaar bekend gemaakt op het grootste onderwijs event in Nederland, NOT 2019.
De Leraren van het Jaar zijn blij dat Jaarbeurs samen met hen de verkiezing nieuw leven in gaat blazen. “De aankondiging om te stoppen kwam op een moment dat leraren net waren genomineerd. Tegelijkertijd hoorden ze dat de verkiezing niet zou doorgaan. Dat is een onmogelijke boodschap. Zo’n verkiezing is een uitstekende manier om te laten zien met hoeveel passie wij ons werk doen. Dat konden we dus niet laten gebeuren”, zegt Andrew Niemeijer, voorzitter van de Leraren van het Jaar en Leraar van het Jaar VO 2009.
NOT 2019
“Leraarschap verdient een voetstuk. NOT 2019 is een logische plek om passie te etaleren, en zo’n voetstuk te creëren. Alleen al om die reden werken wij graag samen met de Leraren van het Jaar om van de verkiezing een succes te maken”, aldus Audrey Wilschut, Brandmanager NOT. Sinds 2013 zijn de Leraren van het Jaar ook al betrokken bij de NOT Innovatie Award.
Verkiezing
De Leraar van het Jaar verkiezing is in 1999 in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan een positief imago van de leraar. Leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren kunnen elk jaar hun favoriete leraar of collega voordragen. De vier Leraren van het Jaar (PO, SO, VO en MBO) zijn dan een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Zij krijgen een podium om hun inspiratie en passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland.
Genomineerden bekend
Nu de verkiezing doorgaat zijn ook de genomineerden bekend. Uit bijna 800 aanmeldingen zijn er 33 genomineerden die doorgaan naar de volgende ronde. Uiteindelijk blijven er per sector 3 finalisten over die op 26 januari met elkaar de strijd aan gaan. Op deze finaledag worden de nieuwe Leraren van het Jaar bekendgemaakt op de NOT 2019.
De genomineerden:
Primair Onderwijs: Anouk Huijs (BS Natuurlijk - Venlo), Sarina Hoogendam (BS Eduard van Beinumschool – Rotterdam), Milou den Houdijker (BS De Hoeksteen - Leersum), Thijs Roovers (Leonardo da Vincischool - Amsterdam), Petra Spithorst (BS Burgerschool - Dokkum) Sjef Hermans (BS De Vossenburgh - Middelburg) Jan van de Ven (Josefschool - Overloon).
Speciaal Onderwijs: Tom Snijder (Het Zuiderbos College - Vught), Chantal Goedertier (Altra met de Bascule - Amsterdam), Esther Wokke (De Spinaker - Alkmaar), Mirjam van den Dam (Gentiaan College - Apeldoorn), Marc Bennaars (De Driemaster - Bergen op Zoom), Folkert Vos (Pleysier college, locatie Zefier - Den Haag), Sophie de Goei (Het Zuiderbos College - Vught), Rene Meeuse (Elan Primair - Bussum).
Voortgezet Onderwijs: Wessel Peeters (X11 Media en Vormgeving - Utrecht), Helma Caelers (Valuascollege - Venlo), Carla Keesman (SG Phanta Rei - Amstelveen), Lucelle Deneer-Comvalius (Christelijk College Groevenbeek - Ermelo), Hans Mulder (Jan Tinbergencollege - Roosendaal), Edwin van der Land (Ubbo Emmius - Stadskanaal), Igor Piontek (OSG Hugo de Groot - Rotterdam), Wendy Sanders (Heerbeeck College - Best).
Middelbaar Beroepsonderwijs: Siema Chennouf (Nova College, locatie Paxlaan - Hoofddorp), Jan Henk (Post Alfa College - Hardenberg), Nikki Kruije (Albeda College - Rotterdam), Dirk Megens (ROC Nijmegen), Hilco van de Kraats (ROC Rivor - Tiel), Joost van Dijk (Koning Willem 1 College - ‘s-Hertogenbosch) Johan Sloesen (Nova College - Haarlem), Ingrid Wiendels (Rijn IJssel - Arnhem), Lars van der Wal (Drenthe College - Emmen), Harold Meulendijks (ROC ter Aa - Helmond).
5 juli 2018Esther: Dat is nog eens een cadeautje. Hier kan geen salarisverhoging tegenop
SUPER BLIJ VERRAST!!!!!!!!!!!!
Donderdag kwam er een bestelautootje een doos brengen voor juf Esther.
Geheel onverwacht kwam er een taart uit de doos
Onverwacht bleek in de doos een taart te zitten met het opschrift: Leraar van het Jaar
Esther helemaal verrast.
Aanmelder onbekend ????? Super dat u/jij onze juf Esther voorgedragen heeft/hebt.